Calendar cultural

  21 februarie marchează Ziua Internaţională a Limbii Materne. A fost proclamată de către Conferinţa generală a UNESCO în noiembrie 1999 si este celebrată în fiecare an începand cu 20 februarie 2000 pentru a promova diversitatea lingvistică şi culturală şi multilingvismul.


15 Ianuarie - Ziua Culturii Naționale

                            Conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010,  ziua de 15 Ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Ziua Culturii Naționale reprezintă  nu numai o zi în care celebrăm ''Luceafărul'' poeziei românești, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, a esentei românismului din sufletul oricăruia dintre noi(sursa net).

















 

23 ianuarie - Ziua internațională a scrisului de mână 

 


         

           

              20 Noiembrie -Ziua Universală a Drepturilor Copilului

                  La data de 11 decembrie 1946 apare organizația pentru copii, UNICEF, mandatată să promoveze protecția drepturilor copiilor, să contribuie la satisfacerea nevoilor de bază ale acestora și să mărească posibilitățile copiilor de a-și valorifica la maxim potențialul.
              Primul pas făcut de UNICEF la 20 noiembrie 1959, emiterea Declarației Drepturilor Copilului. De atunci, ziua de 20 noiembrie este Ziua Universală a Drepturilor Copilului. În preambulul acestei declarații stau scrise următoarele:
              „Omenirea este datoare să ofere copiilor ce este mai bun din ce are de oferit”.
 Din 1989, în  urma unor negocieri extrem de anevoioase, Convenția cu privire la Drepturile Copilului cuprinzând 54 de articole a fost  adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Această Convenție a fost semnată  de peste 180 de state.





..................................................................................
5 OCTOMBRIE



           
    În 1994, în data de 5 octombrie, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educatorilor pentru a comemora semnarea, în anul 1966, a Recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind Statutul Profesorilor, document care - pentru prima data în istorie - a oferit profesorilor din întreaga lume un instrument care le defineşte drepturile şi responsabilităţile. Adoptând acest document, guvernele lumii au recunoscut în mod unanim importanţa profesiunii de cadru didactic, au recunoscut cât este de important pentru orice societate să aibă profesori competenţi, calificaţi şi motivaţi. 

 



                    Sub sloganul „Votăm pentru educație!”, în 2015 campania are ca focus locul ocupat de dreptul la educație între prioritățile agendei internaționale. În perioada 4 – 10 mai 2015, peste 130.000 de copii, părinți și profesori, din aproape 1.000 de şcoli din întreaga ţară, vor participa la activitățile Campaniei Globale pentru Educație. 
                Scopul demersului este acela de a pune educația pe agenda autorităților. Și în școala noastră s-au derulat activități din această campanie. 
               Iată câteva imagini de la una dintre aceste acțiuni, susținută de  clasa a V-a C, diriginte prof. Minea Larisa, colaborare cu biblioteca școlii.














                                                                          8 mai 2015

--------------------------------------------------------------------------------



          ” Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor” se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării dreptului și libertății lectuii, încurajarea și stimularea lecturii, atragerea copiilor și tinerilor spre instituțiile de cultură, spre bibliotecă, spre carte și lectură. Deviza acestei sărbători mondiale este ”Lectură pentru toți”. Prima asfel de manifestare s-a desfășurat în 1995. 
        23 aprilie marchează și trecerea în neființă a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes.



       Prin H.G. nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată ”Ziua Bibliotecarului din România”, asfel că în țara noastră, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și” Ziua Bibliotecarului” concomitent cu ”Ziua Intrenațională a Cărții și a Dreptului de Autor”.”La Mulți Ani” tuturor bibliotecarilor! 
           În perioada  1 septembrie 1874 – 1 iulie 1875, Mihai Eminescu  a fost directorul Bibliotecii Centrale din Iaşi. „Sunt fericit că mi-a ales [Vasile Pogor n.n.] un loc potrivit cu firea mea singuratică şi dornică de cercetare ” îi scrie poetul Veronicăi Micle, în 14 septembrie 1874. „Şi ca bibliotecar, şi ca revizor şcolar, Eminescu a fost pildă de activitate inteligentă şi superior îndrumată. Lucrările lui, în ambele funcţiuni, mărturisesc despre felul luminos şi personal cum înţelegea să-şi facă datoria.” (Gala Galaction – Viaţa lui Eminescu, 1924) Perioada de directorat se încheie abrupt, postul fiind acordat pe criterii de afinităţi politice. Mai mult, poetul este hărţuit cu un proces legat de directoratul lui, proces care se încheie fără urmări, nefiind găsit vinovat.